Computer Fundamentals MCQ Question And Answer Part-2

Join WhatsApp GroupJoin Now
Join Telegram GroupJoin Now
5/5 - (1 vote)

Hello Friends, this section is specifically dedicated to those users who want to get knowledge on the Computer Fundamentals concept. Here we have included computer fundamentals questions and answers multiple choice MCQs. Students can expect some questions from this section for sure in the respective competitive exams.so practice it well and enjoy the good score you expect.

Part – 2

Q1. Computer language COBOL is appropriate for—
A. Commercial purpose
B. Graphic purpose
C. All
D. None of these
Answer – A

Q2. Which of the following operating system use command line interface ?
A. Mac OS X
B. LINUX
C. Windows 7
D. Ms DOS
Answer – D

Q3. In VLSI integrated circuit technology, VLSI stands for :
A. Very low security information
B. Very large scale integration
C. Very large scale information
D. Very low scale information
Answer – B

Q4.Which of the following is not a version of the windows operating system software for the PC ?
A. ME
B. 98
C. XP
D. Linux
Answer – D

Q5.Which of the following is not an example of application software ?
A. Word processing software
B. Spreadsheet software
C. Operating system software
D. Graphics software
Answer – C

Q6. Which of the following is not true about RAM?
A. RAM is the same as hard disk storage
B. RAM is a temporary storage
C. RAM is volatile
D. Ram is a primary memory
Answer – A

Q7. = sum (B1 B0) is an example of a
A. Function
B. Cell address
C. Formula
D. Value
Answer – A

Q8. Usually, installation files have the extension……
A. .jpeg
B. .gif
C. .exe
D. .doc
Answer – C

Q9. Which of the following will you consider as most secure?
A. Login phrase
B. Login numeral
C. Password
D. One time password
Answer – D

Q10. In a microcomputer system , the CPU is contained on a single chip called the
A. ROM
B. Control unit
C. Microprocessor
D. Semiconductors
Answer – C

Q11. Which of the following is an electronic or paper log used to track computer activity?
A. Weblog
B. Trace route
C. Monitor
D. Audit trail
Answer – D

Q12. The biggest memory size in the following is
A. Kilobyte
B. Terabyte
C. Megabyte
D. Petabyte
Answer – D

Q13. In ROM BIOS, the acronym BIOS stands for
A. Basic input organization system
B. Basic information output system
C. Basic input output system
D. Basic industry output system
Answer – C

Q14. Which of the following refers to restarting the system when it is already powered on?
A. A strong boot
B. Hibernation
C. A warm boot
D. Standby mode
Answer – C

Q15. Which of the following forms the first part of a computer URL to access the web resources?
A. Location
B. User name
C. Name
D. Protocol
Answer – D

Q16. A trackball mouse , joystick are examples of …….. In computer parlance.
A. Scanners
B. Printing devices
C. Types of keyboards
D. Storing devices
Answer – B

Q17.Usually the e-mail address is in:
A. Upper case
B. Italics
C. Lower case
D. Middle case
Answer – C

Q18. Software refers to a set of instructions that tells the computer what to do these instruction sets are:
A. Peripherals
B. Action plans
C. Programs
D. Database
Answer – C

Q19. UNIX is a(n) ……….. Operating system.
A. Outdated
B. Sequential user
C. Multi user
D. Parallel user
Answer – C

Q20. Macros are available in Excel 2016 under which Tab?
A. Format
B. View
C. Insert
D. Data
Answer – B

Q21. Each excel file is called a workbook because
A. It can contain text and data
B. It can create charts
C. It can contain many sheets including worksheets and chart sheets
D. It can be modified
Answer – C

Q22. Which among the following is true regarding charts in Excel 2016?
A. It has many charts including Bar charts, line graphs and pie charts
B. It has Line graphs and pie charts only
C. It only provides line graphs
D. It has Bar charts and line graphs only
Answer – A

Q23. How are data organized in a spreadsheet?
A. Lines and spaces
B. Layers and planes
C. Rows and columns
D. Height and width
Answer – C

Q24. What does the LOOKUP function do?
A. Looks up text that contain ‘UP’
B. Finds irrelevant records
C. Used to look in a single row or column and find a value from the same position in a second row or column
D. All of above
Answer – C

Q25. Which of the following is a correct order of precedence in a formula calculation?
A. Multiplication and division, subtraction, exponential positive and negative value
B. Addition and subtraction, positive and negative values, exponentiation
C. Multiplication and division, positive and negative values, addition and subtraction
D. None of above
Answer – D

Q26. A function inside another function is called a _ function.
A. Round
B. Nested
C. Sum
D. Text
Answer – B

Q27. Which of the following will set text in selected cells to italics?
A. Using the Tools – Wizard – Web Form menu item
B. Pressing Ctrl + I on the keyboard
C. Using the Format – Cells – Font menu item
D. Both (a) and (c)
Answer – D

Q28. Microsoft Office is a __.
A. Shareware
B. Public-domain software
C. Open source software
D. An application suite
Answer – D

Q29. The valid format of MS Word is __.
A. .doc
B. .jpeg
C. .exe
D. .png
Answer – A

Q30. Unlike Filters queries can be saved as __ in a database.
A. Filters
B. Objects
C. Database
D. Any of the above
Answer – B

Q31. Thick , rigid metal platters that are capable of sorting and retrieving information at a high rate of speed are known as _
A. hard disk
B. San
C. soft disk
D. flash memory
Answer – A

Q32. Artificial intelligence is associated with which generation
A. First
B. Fifth
C. Third
D. Any of the above
Answer – B

Q33. A collection of computers and devices connected together via communication devices and transmission media is called
A. Workgroup
B. Computer lab
C. network
D. Mainframe
Answer – C

Q34. The software that is used to create text-based document is referred to as __
A. DBMS
B. Suites
C. Presentation software
D. Word processor
Answer – D

Q35. Anything that is typed in a worksheet appears _
A. In the active cell only
B. In both Active cell and Formula bar
C. In the formula bar only
D. Title Bar
Answer – B

Q36. Which among the following is the shortcut key combination to copy formatting from text?
A. Tab + Shift + C
B. Ctrl + Shift + C
C. Alt + Shift + C
D. F1 + Shift + C
Answer – B

Q37. Which icon represents an e-mail message that has not been read?
A. Red envelope
B. Closed envelope
C. Question Mark
D. Highlighted envelope
Answer – B

Q38. The____directory is mandatory for every disk.
A. Case
B. Root
C. Sub
D. Base
Answer – B

Q39. Which of the following will not eliminates the ambiguities of a null value?
A. Define the attribute as required
B. Define subtypes
C. Define supertypes
D. Define each attribute as having an initial value that is recognized as blank
Answer – C

Q40. The dual – Port version of DRAM formerly used in graphics adaptors is :
A. FPM DRAM
B. EDORAM
C. VRAM
D. DDRSDRAM
Answer – C

Q41. Which of the following is a term related with monitor
A. Printer
B. Keyboard
C. Hard disk
D. TFT
Answer – D

Q42. In Excel, Charts are created using which Option
A. Pivot Table
B. Chart Wizard
C. Pie Chart
D. Bar Chart
Answer – B

Q43. Which of the following supports 32- bit Processor ?
A. Windows 2000
B. Window 7
C. Window 8.1
D. All the above
Answer – D

Q44. program for viewing web pages is called
A. Byte
B. Bit
C. Bug
D. Nibble
Answer – B

Q45. Which among the following is a language directly understood by CPU
A. Machine
B. C
C. C++
D. Python
Answer – A

Q46. The Output devices make it possible to .
A. Scan Data
B. store data
C. view or print data
D. input data
Answer – C

Q47. The program that is used by search engines to search the internet for documents using their web addresses is known as
A. Bing
B. MSN
C. Spider
D. Google
Answer – C

Q48. Which of the following software posts unwanted advertisements on client’s computer
A. Virus
B. Malware
C. Worm
D. Adware
Answer – D

Q49. The process of a computer receiving information from a server on the internet is known as
A. pulling
B. pushing
C. downloading
D. transferring
Answer – C

Q50. Every Computer Connected to an intranet or Extranet must have a distinct __
A. firewall
B. Proxy Server
C. IP address
D. domain Name
Answer – C

Part – 1

Part – 3

WhatsApp Group Join Now

NEW Telegram Group Join Now

Leave a Comment

error: Content is protected !!