SSC GD Exam Analysis 17 Nov 2021 [Shift 1], SSC GD Answer key

Join WhatsApp GroupJoin Now
Join Telegram GroupJoin Now
Rate this post

SSC GD Exam Analysis 2021: The SSC GD Constable was held on 17 November 2021 Shift 1 Conducted by the staff selection commission. So, here we bring to you the detailed SSC GD Exam Analysis 2021, with the help of the Examzy Expert team. SSC GD Exam Analysis 2021 has also been provided in the article below.

SSC GD 2021 Exam Analysis: Check difficulty level, number of good attempts  here | Education News

SSC GD Exam Analysis 2021, 17th November, Shift-1 :
The SSC GD Constable Exam Analysis is very detailed as it contains the SSC GD Exam Review, Exam Pattern, Exam Analysis, Overall good attempts, and the difficulty level of the SSC GD Exam 2021.

Telegram Join

SSC GD Exam Analysis 1st Shift: SSC GD Exam is being conducted by the Staff Selection Commission of India to recruit candidates for the General Duty post of Constables (GD) in BSF, CISF, ITBP, CRPF, and Rifleman in AR. Staff Selection Commission will be conducting SSC GD Exam 2021 in 3 shifts. In this article, we are providing you the SSC GD Exam Analysis for the First Shift which is been conducted today i.e. 17th November 2021. All the three-shift analysis has been taken and provided to you. According to the 3 shifts conducted by SSC today the level of the examination was easy-moderate. The SSC GD exam is scheduled to be held from 16th November 2021 to 15th December 2021.

In this article, we are providing you with a detailed analysis of the SSC GD Previous Year exam. This will help the candidates to get an idea about this year’s paper pattern and exam analysis. The candidates who will be appearing for the next shifts must go through this and get the proper knowledge of questions asked in the exam.

SSC GD Exam Analysis 17 Nov 2021 [Shift 2]Click Here
SSC GD Exam Analysis 17 Nov 2021 [Shift 3]Click Here

SSC GD Constable Exam Analysis 2021, Exam Pattern

PartsName of DisciplinesQuestionsMarksDuration
Part-AGeneral Intelligence and reasoning2525
Part-BGeneral Awareness and General Knowledge252590 Minutes
Part-CElementary Mathematics2525
Part-DEnglish/Hindi2525
Total100100

SSC GD Exam Analysis 2021

Sr. no.Subject Good AttemptsDifficulty Level
1.General Intelligence & Reasoning19-21Easy
2.General Knowledge & General Awareness16-18Easy to Moderate
3.Elementary Mathematics20-22Easy
4.English/ Hindi19-21Easy
Overall74-82Easy

SSC GD 17th November Shift 1 Exam Analysis
The detailed section-wise previous year analysis has been provided here. This will help candidates to get knowledge about the exam pattern and question pattern asked.

General Intelligence and reasoning
This is very scoring section contains 25 questions for 25 marks. We are providing a detailed analysis of this section from the SSC GD exam pattern. Students can have a fair idea of what SSC had been up to in terms of these questions for the next shift.

3 8 15 24 ?
19 9 28 37 65 ?

TopicNo of Questions Asked in SSC GD Constable Exam
Coding-Decoding3
Statement Conclusion
Missing Term5
Venn Diagram1
Syllogism2
Paper Folding1
Odd one out4
Mathematics Operation1
Analogy2
Series4
Sequence1
Puzzle ( Linear Sitting Arrangement)2
Mirror Image1
Hidden Figure1
Complete Figure2
Total25

English /Hindi Language
This section contains 25 questions for 25 marks. This gives you the opportunity to score more. We are providing a detailed analysis of this section from the exam. Here we are updating the questions asked in the Hindi Section, will update soon from the English Section also.

In Hindi, most of the questions were asked from incorrect to correct questions.

TopicNo of Questions Asked In SSC GD Constable Exam
Fill In The Blanks4
Narration
Sentence Improvement3
Error Detection3
Idioms & Phrases2
Synonym2
Antonym2
One word substitution2
Comprehension5
Spelling check2
Cloze test
Total25

SSC GD Exam Analysis: 17th November Shift 1

General Awareness and General Knowledge
This is the most scoring topic in less time as candidates no need to do any calculation or anything, The questions asked are based on General knowledge and general awareness. The below table will give an idea about the questions asked in the SSC GD examination.

Q1. Who is the new CEO of Bharat bill pay
ANS: Noopur Chaturvedi

India’s umbrella entity for retail payments, the National Payments Corporation of India (NPCI), has appointed Noopur Chaturvedi as the chief executive officer (CEO) of NPCI.

Q2. ICE, JDF, KEG, LFH, ?
Ans: MGI

Q3. Saubhagya scheme is related to
Ans: Indian government project to provide electricity to the households.

4) Who is the CEO of HCL 2021
Ans: C Vijayakumar
On 11 August 1976, the company was renamed Hindustan Computers Limited (HCL).

Q5. Sabarimala temple located in which state of india

Ans: Kerala
Sabarimala, one of the most famous pilgrim centres in India, is situated on the mountain ranges of the Western Ghats and is 72 km from Pathanamthitta town in Kerala. The temple here is dedicated to Sree Ayyappa

Q6. FIREWOOD Written as ERIFDOOW Then FRACTION Can Writter As
Ans: CARFNOIT

Q7. Chemical name of Vitamin E
Ans: Tocopherol

The chemical name of Vitamin E is tocopherol. Vitamin E is a group of eight fat soluble compounds that includes four tocopherols and four tocotrienols. Vitamin E acts as an antioxidant, protecting cell membranes from reactive oxygen species.

Q8. What is the scientific name of peacock
Ans: Pavo cristatus

Q9. what is called beauty vitamin
Ans: Vitamin E can help keep your skin youthful and nourished. It can’t erase time, but it has the potential to slow down its effects. And that is why Vitamin E is called the “Beauty Vitamin”.

Q10. What is article 93 of indian constitution
Ans: The Speaker and Deputy Speaker of the House of the People.

Q11. Article of 80 is related to
Ans: Composition of the Council of States

Q12. Attorney general of india is related to which article
Ans: Article 76
The Attorney General for India is the Indian government’s chief legal advisor, and is its principal Advocate before the Supreme Court of India. They are appointed by the President of India on the advice of the Union Cabinet under Article 76(1) of the Constitution and hold office during the pleasure of the President.

Q13. Who is the World’s First World Bank President
Ans: Eugene Meyer

Q14. Who opposed the practice of sati
Ans: Ram Mohan Roy launched an attack on Sati that “aroused such anger that for awhile his life was in danger” In 1821 he published a tract opposing Sati, and in 1823 the Serampore missionaries led by Carey published a book containing their earlier essays, of which the first three chapters opposed Sati.

Q15. What is Smallest Bone in human body
Ans: The femur is the longest bone in the human body and the shortest bone is the stapes found in the middle ear.

Q16. Most active active nuclear power plant in india
Ans: Kudankulam Nuclear Power Plant, Tamil Nadu
Kudankulam Nuclear Power Plant is located in the Tamil Nadu, Southern India. It is the highest-capacity nuclear plant in India, with a total of 2,000MW currently installed with a further 2,000MW under construction.

Q17. Who is the present air chief 2021
Ans: Vivek Ram Chaudhari

The current CAS is Air Chief Marshal Vivek Ram Chaudhari who took office on 30 September 2021, following the retirement of Air Chief Marshal Rakesh Kumar Singh Bhadauria.

Q18. When received virat kohli Arjuna Award
Ans: Kohli received the Arjuna award in 2013, Padma Shri in 2017 and Rajiv Gandhi Khel Ratna award in 2018.

Q19. when chipko movement started in india
Ans: The movement originated in the Himalayan region of Uttarakhand (then part of Uttar Pradesh) in 1973 and quickly spread throughout the Indian Himalayas.

Q20. 8 : 28 :: 15 : ?
Ans: 65

TopicNo of Questions Asked in SSC GD Constable Exam
History
Geography3
Polity4
Economics2
Science5
Current Affairs5
Static GK6
Total25

Elementary Mathematics
The section contains 25 questions for 25 marks. The candidates must go through the analysis provided below so that they can get an idea about the pattern of questions asked. The questions asked from the Profit and loss were more. The questions asked are:

Pipe cisterns related one question

TopicNo of Questions Asked in SSC GD Constable Exam
SI/ CI2
Profit/Loss3
Mensuration2
Geometry
Algebra
Ratio & Proportion3
Percentage2
Number System2
Time and Work2
Simplification2
Time, Speed, and Distance2
Average2
DI3
Total25

Q. When can I check the SSC GD Exam Analysis 2021 for 17th November, Shift- 1?

Ans. The candidates can check the SSC GD Exam Analysis for 17th November shift 1 by 11:00 AM.

Q. What was the SSC GD Exam 2021 Difficulty level for shift 1?

Ans. SSC GD Exam 2021 was easy to moderate for 17th Nov Shift 1.

Q. What were the overall good attempts in SSC GD Exam 2021?

Ans. The SSC GD overall good attempts are 74-82

Q. How many questions will be asked in total in the SSC GD Constable exam?

Ans. There will be a total of 100 questions asked in the SSC GD Constable Exam 2021.

Q. Do we have any negative marking in the SSC GD Constable exam 2021?

Ans. Yes, there will be negative marking of 0.25 marks in ssc gd constable exam 2021.

Join Telegram ChannelJoin Now
Join WhatsApp GroupJoin Now

1 thought on “SSC GD Exam Analysis 17 Nov 2021 [Shift 1], SSC GD Answer key”

Leave a Comment

error: Content is protected !!