SSC GD Exam Analysis 18 Nov 2021 [Shift 1], SSC GD Answer key

Join WhatsApp GroupJoin Now
Join Telegram GroupJoin Now
Rate this post

SSC GD Exam Analysis 2021: The SSC GD Constable was held on 18 November 2021 Shift 1 Conducted by the staff selection commission. So, here we bring to you the detailed SSC GD Exam Analysis 2021, with the help of the Examzy Expert team. SSC GD Exam Analysis 2021 has also been provided in the article below.

SSC GD 2021 Exam Analysis: Check difficulty level, number of good attempts  here | Education News

SSC GD Exam Analysis 2021, 18th November, Shift-1 :
The SSC GD Constable Exam Analysis is very detailed as it contains the SSC GD Exam Review, Exam Pattern, Exam Analysis, Overall good attempts, and the difficulty level of the SSC GD Exam 2021.

Telegram Join

SSC GD Exam Analysis 1st Shift: SSC GD Exam is being conducted by the Staff Selection Commission of India to recruit candidates for the General Duty post of Constables (GD) in BSF, CISF, ITBP, CRPF, and Rifleman in AR. Staff Selection Commission will be conducting SSC GD Exam 2021 in 3 shifts. In this article, we are providing you the SSC GD Exam Analysis for the First Shift which is been conducted today i.e. 18th November 2021. All the three-shift analysis has been taken and provided to you. According to the 3 shifts conducted by SSC today the level of the examination was easy-moderate. The SSC GD exam is scheduled to be held from 16th November 2021 to 15th December 2021.

In this article, we are providing you with a detailed analysis of the SSC GD Previous Year exam. This will help the candidates to get an idea about this year’s paper pattern and exam analysis. The candidates who will be appearing for the next shifts must go through this and get the proper knowledge of questions asked in the exam.

SSC GD Exam Analysis 18 Nov 2021 [Shift 2]Click Here
SSC GD Exam Analysis 18 Nov 2021 [Shift 3]Click Here

SSC GD Constable Exam Analysis 2021, Exam Pattern

PartsName of DisciplinesQuestionsMarksDuration
Part-AGeneral Intelligence and reasoning2525
Part-BGeneral Awareness and General Knowledge252590 Minutes
Part-CElementary Mathematics2525
Part-DEnglish/Hindi2525
Total100100

SSC GD Exam Analysis 2021

Sr. no.Subject Good AttemptsDifficulty Level
1.General Intelligence & Reasoning21-22Moderate
2.General Knowledge & General Awareness16-17Easy
3.Elementary Mathematics17-18Easy
4.English/ Hindi20-21Moderate
Overall74-78Easy to Moderate

SSC GD 18th November Shift 1 Exam Analysis
The detailed section-wise previous year analysis has been provided here. This will help candidates to get knowledge about the exam pattern and question pattern asked.

General Intelligence and reasoning
This is very scoring section contains 25 questions for 25 marks. We are providing a detailed analysis of this section from the SSC GD exam pattern. Students can have a fair idea of what SSC had been up to in terms of these questions for the next shift.

If BAD=7, SAP=9, then BAN= ?? Ans: – 8

TopicNo of Questions Asked in SSC GD Constable Exam
Coding-Decoding3
Statement Conclusion
Missing Term2
Venn Diagram1
Syllogism2
Paper Folding1
Odd one out4
Mathematics Operation1
Analogy2
Series4
Sequence1
Puzzle ( Linear Sitting Arrangement)2
Mirror Image1
Hidden Figure1
Complete Figure2
Total25

English /Hindi Language
This section contains 25 questions for 25 marks. This gives you the opportunity to score more. We are providing a detailed analysis of this section from the exam. Here we are updating the questions asked in the Hindi Section, will update soon from the English Section also.

In Hindi, most of the questions were asked from incorrect to correct questions.

TopicNo of Questions Asked In SSC GD Constable Exam
Fill In The Blanks4
Narration
Sentence Improvement3
Error Detection3
Idioms & Phrases2
Synonym2
Antonym2
One word substitution2
Comprehension5
Spelling check2
Cloze test
Total25

SSC GD Exam Analysis: 18th November Shift 1

General Awareness and General Knowledge
This is the most scoring topic in less time as candidates no need to do any calculation or anything, The questions asked are based on General knowledge and general awareness. The below table will give an idea about the questions asked in the SSC GD examination.

Q1.Who is the Uprajyapal of Delhi?
Ans: Anil Baijal

Q2. Kaziranga National Park is located in?
Ans: Assam

Q3. Ranji Trophy is related to which sport?
Ans: cricket

Q4. Dandiya dance belongs to which state?
Ans: Gujarat

Q5. What is the chemical name of Vitamin D?
Ans: Calciferol

Q6. The name of Kakori Kand has been replaced by which Name?
Ans: Kakori Train action

Q7. What is the capital of Germany?
Ans: Berlin

Q8. Who is the first CEO of Niti Ayog?
Ans: Sindhushree Khullar

Q9. Which insect inhales through the skin?
Ans: Earthworms

Q10. Which planet is closest to earth
Ans: Mercury is the nearest planet to Earth—and to every other planet in the solar system

Mercury does not have any moons or rings.
Mercury is the smallest planet.
Mercury is the closest planet to the Sun.
Your weight on Mercury would be 38% of your weight on Earth.
A solar day on the surface of Mercury lasts 176 Earth days.
A year on Mercury takes 88 Earth days.
Mercury may be seen as an evening “star” near where the sun has set, or as a morning “star” near where the sun will rise.

Q11. In which year did India become a member of UNO
Ans: 30 October 1945

Q12. Who is known as Grand Old Man of India
Ans: Dadabhai Naoroji was born on 4 September 1825 in a poor Parsi family in Bombay (now Mumbai)

Q13. Who is the first prime minister of Pakistan
Ans: Liaquat Ali Khan (1947–1951)

Q14. In which field First received the nobel prize in india
Ans: Rabindranath Tagore – Nobel Prize for Literature (1913) Way back in 1913, when India was still a British colony, Rabindranath Tagore put India on the world map by winning the country’s first Nobel Prize.

Q15. Which instrument is used to measure earthquake
Ans: Seismographs are instruments used to record the motion of the ground during an earthquake.

Q16. Who discovered how blood circulates?
Ans: William Harvey and the Discovery of the Circulation of the Blood.

Q17. Which vitamin is known as calciferol?
Ans: A unique aspect of vitamin D

Q18. Who did the Gupta dynasty started?
Ans: Chandra Gupta I, king of India (reigned 320 to c. 330 ce) and founder of the Gupta empire.

Q19. Godavari river originates from which state
Ans: Maharashtra state

Q20. Who is the iron man of india
Ans: Sardar Vallabhbhai Patel Birth Anniversary: Lesser-known Facts About the ‘Iron Man of India’

Q21. When did first world war start
Ans: 28 July 1914 – 11 November 1918
1 September 1939 – 2 September 1945 (2’nd War)

Q22. Who wrote the book my experiments with truth
Ans: Mahatma Gandhi

Q23. Kaziranga national park is located in which state
Ans: Assam

Q24. Article 280 is related to
Ans: The Finance Commission is constituted by the President under article 280 of the Constitution

Q25. planning commission was replaced by niti aayog in which year
Ans: On 1 January 2015, a Cabinet resolution was passed to replace the Planning Commission with the newly formed NITI Aayog (National Institution for Transforming India). Union Government of India announced the formation of NITI Aayog on 1 January 2015.

Q26. The kedarnath temple was built by
Ans: Adi Shankaracharya

Questions In Hindi

  1. जर्मनी की राजधानी है- बर्लिन
  2. दिल्ली के उपराज्यपाल हैं- अनिल बैजल
  3. राजस्थान के लोकनृत्य है- घुमर, कठपुतली, कानबेलिया
  4. महाकालेश्वर मंदिर किस नदी के किनारे है- क्षिप्रा नदी, उज्जैन
  5. खिलाफत आंदोलन कब शुरू हुआ- 1919 (मोहम्मद अली और शौकत अली)
  6. काकोरी ट्रेन कांड का नाम बदलकर क्या किया गया हैं- काकोरी ट्रेन एक्शन
  7. भारत का पहला फायर पार्क कहां स्थापित किया गया है- भुवनेश्वर
  8. आईपीएल 2020 का डवेज टंसनंइसम च्संलमत हैं- जोफ्रा आर्चर
  9. गोदावरी नदी का उद्धगम स्थल है- त्रियंबकेश्वर , नासिक
  10. चुटका परमाणु संयंत्र कहां स्थित हैं- मंडला, मध्यप्रदेश
  11. काजीरंगा नेशनल पार्क किस राज्य में हैं- असम
  12. सबरीमाला मंदिर किस राज्य में हैं- केरल
  13. भुटान की सबसे ऊंची चोटी कौन हैं- गंगखार, 7570 मीटर
  14. मानव शरीर की सबसे छोटी कौशिका कौन सी है- शुक्राणु
  15. भारत के मुख्य आर्थिक सलाहकार कौन थे- कृष्णमूर्ति सुब्रमण्यम
  16. ओबीसी का फुल फॉर्म हैं- Other Backward Class
  17. पिछौला झील कहां स्थित हैं- उदयपुर, राजस्थान
  18. GUI का फुलफॉर्म हैं- Graphical User Interface
  19. वैलकनीकरण में प्रयोग होने वाली गैस हैं- सल्फर
  20. लक्ष्यद्वीप के लोकतृत्य हैं- लावा, कोलकाई
  21. सरयू नदी कर उद्धगम स्थल हैं- उत्तरप्रदेश
  22. हरिशंकर मंदिर किस राज्य में हैं- ओडिशा
  23. ईटाई-ईटाई रोग किस के कारण होता हैं- कैडमियम
  24. विटामिन-डी का वैज्ञानिक नाम हैं- कैल्सिफैरोल
  25. प्राकृतिक रबड़ किस का बहुलक हैं- आइसोप्रिन
  26. कौन से पादक जल व खनिज का परिवहन करते हैं- जायलम
  27. रक्त का थक्का जमाने में कौन से आयन जरूरी हैं- कैल्शियम आयन
  28. प्रयोगशाला में बनाया गया पहला कार्बनिक यौगिक हैं- यूरिया
  29. सेरीकल्चर किस से संबंधित हैं- रेशम के कीडे का पालन
  30. महात्मा गांधी की मृत्यु कब हुई- 30 जनवरी, 1948
  31. श्रीलंका में किसका मंदिर हैं- कोनसरवरम
  32. व्यास सम्मान 2019 किसे दिया गया हैं- लीलाधर जागुडी
TopicNo of Questions Asked in SSC GD Constable Exam
History3
Geography4
Polity2
Economics
Science5
Current Affairs5
Static GK6
Total25

Elementary Mathematics
The section contains 25 questions for 25 marks. The candidates must go through the analysis provided below so that they can get an idea about the pattern of questions asked. The questions asked from the Profit and loss were more. The questions asked are:

A and B works for 10 days, B and C 15 days, C and A 20 days, What is the total time required for A, B, and C if they will work together?

TopicNo of Questions Asked in SSC GD Constable Exam
SI/ CI2
Profit/Loss3
Mensuration2
Geometry
Algebra
Ratio & Proportion3
Percentage2
Number System2
Time and Work2
Simplification2
Time, Speed, and Distance2
Average2
DI3
Total25

Q. When can I check the SSC GD Exam Analysis 2021 for 18th November, Shift- 1?

Ans. The candidates can check the SSC GD Exam Analysis for 18th November shift 1 by 11:00 AM.

Q. What was the SSC GD Exam 2021 Difficulty level for shift 1?

Ans. SSC GD Exam 2021 was easy to moderate for 18th Nov Shift 1.

Q. What were the overall good attempts in SSC GD Exam 2021?

Ans. The SSC GD overall good attempts are 74-78

Q. How many questions will be asked in total in the SSC GD Constable exam?

Ans. There will be a total of 100 questions asked in the SSC GD Constable Exam 2021.

Q. Do we have any negative marking in the SSC GD Constable exam 2021?

Ans. Yes, there will be negative marking of 0.25 marks in ssc gd constable exam 2021.

WhatsApp Group Join Now

NEW Telegram Group Join Now

Leave a Comment

error: Content is protected !!