SSC GD Exam Analysis 18 Nov 2021 [Shift 2], SSC GD Answer key

Join WhatsApp GroupJoin Now
Join Telegram GroupJoin Now
Rate this post

SSC GD Exam Analysis 2021: The SSC GD Constable was held on 18 November 2021 Shift 2 Conducted by the staff selection commission. So, here we bring to you the detailed SSC GD Exam Analysis 2021, with the help of the Examzy Expert team. SSC GD Exam Analysis 2021 has also been provided in the article below.

SSC GD 2021 Exam Analysis: Check difficulty level, number of good attempts  here | Education News

SSC GD Exam Analysis 2021, 18th November, Shift-2 :
The SSC GD Constable Exam Analysis is very detailed as it contains the SSC GD Exam Review, Exam Pattern, Exam Analysis, Overall good attempts, and the difficulty level of the SSC GD Exam 2021.

Telegram Join

SSC GD Exam Analysis 2nd Shift: SSC GD Exam is being conducted by the Staff Selection Commission of India to recruit candidates for the General Duty post of Constables (GD) in BSF, CISF, ITBP, CRPF, and Rifleman in AR. Staff Selection Commission will be conducting SSC GD Exam 2021 in 3 shifts. In this article, we are providing you the SSC GD Exam Analysis for the First Shift which is been conducted today i.e. 18th November 2021. All the three-shift analysis has been taken and provided to you. According to the 3 shifts conducted by SSC today the level of the examination was easy-moderate. The SSC GD exam is scheduled to be held from 16th November 2021 to 15th December 2021.

In this article, we are providing you with a detailed analysis of the SSC GD Previous Year exam. This will help the candidates to get an idea about this year’s paper pattern and exam analysis. The candidates who will be appearing for the next shifts must go through this and get the proper knowledge of questions asked in the exam.

SSC GD Exam Analysis 18 Nov 2021 [Shift 1]Click Here
SSC GD Exam Analysis 18 Nov 2021 [Shift 3]Click Here

SSC GD Constable Exam Analysis 2021, Exam Pattern

PartsName of DisciplinesQuestionsMarksDuration
Part-AGeneral Intelligence and reasoning2525
Part-BGeneral Awareness and General Knowledge252590 Minutes
Part-CElementary Mathematics2525
Part-DEnglish/Hindi2525
Total100100

SSC GD Exam Analysis 2021

Sr. no.Subject Good AttemptsDifficulty Level
1.General Intelligence & Reasoning21-22Moderate
2.General Knowledge & General Awareness15-17Easy
3.Elementary Mathematics17-18Easy
4.English/ Hindi18-20Moderate
Overall71-77Easy to Moderate

SSC GD 18th November Shift 2 Exam Analysis
The detailed section-wise previous year analysis has been provided here. This will help candidates to get knowledge about the exam pattern and question pattern asked.

General Intelligence and reasoning
This is very scoring section contains 25 questions for 25 marks. We are providing a detailed analysis of this section from the SSC GD exam pattern. Students can have a fair idea of what SSC had been up to in terms of these questions for the next shift.

Q.20, 24, 33, 49, 74, ?
Ans: 110

Q. 38, 42, 58, 122, ?
Ans: 378

Q. YEM, BHP, EKS, ?
Ans: GNV

Q. @ is called as ‘+’ , % is called as ‘-‘ , $ is called as ‘×’ , * is called as ‘÷’ Then Solve 20 @ 4 $ 5 % 72 * 8
Ans: 31

TopicNo of Questions Asked in SSC GD Constable Exam
Coding-Decoding3
Statement Conclusion
Missing Term2
Venn Diagram1
Syllogism2
Paper Folding1
Odd one out4
Mathematics Operation1
Analogy2
Series4
Sequence1
Puzzle ( Linear Sitting Arrangement)2
Mirror Image1
Hidden Figure1
Complete Figure2
Total25

English /Hindi Language
This section contains 25 questions for 25 marks. This gives you the opportunity to score more. We are providing a detailed analysis of this section from the exam. Here we are updating the questions asked in the Hindi Section, will update soon from the English Section also.

In Hindi, most of the questions were asked from incorrect to correct questions.

  • Paryayavachi
  • Fill in the blanks
  • Vilom
  • Muhavare
TopicNo of Questions Asked In SSC GD Constable Exam
Fill In The Blanks4
Narration
Sentence Improvement3
Error Detection3
Idioms & Phrases2
Synonym2
Antonym2
One word substitution2
Comprehension5
Spelling check2
Cloze test
Total25

SSC GD Exam Analysis: 18th November Shift 2

General Awareness and General Knowledge
This is the most scoring topic in less time as candidates no need to do any calculation or anything, The questions asked are based on General knowledge and general awareness. The below table will give an idea about the questions asked in the SSC GD examination.

Q1. Which country won the euro cup 2020
Ans: Italy

Q2. Who wrote the book India wins freedom
Ans: Maulana Abul Kalam Azad

Q3. India’s first olympic gold medal in athletics
Ans: Neeraj Chopra

Q4. When was 73rd and 74th amendment passed
Ans: Through these amendments local self-governance was introduced in rural and urban India. The Acts came into force as the Constitution (73rd Amendment) Act, 1992 on April 24, 1993 and the Constitution (74th Amendment) Act, 1992 on June 1, 1993.

Q5. What is the scientific name of banyan tree
Ans: Ficus benghalensis

Q6. Which battle led to the downfall of the vijayanagar empire
Ans: The Battle of Talikota

Q7. Who is the Author of the book Bebak Baat
Ans: Shri Vijay Goyal

Q8. What is the unit of admittance and susceptance?
Ans: Unit of admittance is ohm

Q9. Which of the following is the folk dance of Andhra Pradesh
Ans: Kuchipudi

Q10. In which of the following states is chitrakoot waterfalls on Indravathi river located
Ans: Chhattisgarh

Q11. How many times Panipat War happened?
Ans: Let us know. Battles of Panipat, (1526, 1556, 1761), three military engagements, important in the history of northern India, fought at Panipat, a level plain suitable for cavalry movements, about 50 miles (80 km) north of Delhi.

Q12. Which river meets the Bhagirathi river in Devprayag?
Ans: Alaknanda
Devprayag is the place where the rivers Alaknanda & Bhagirathi confluence. According to mythology, there is another river that belongs to this confluence named Saraswati, which originates from Mana Village in Badrinath.

Q13. With whom see the Vijay Kelkar Committee
Ans: Study and evaluate the extant public-private partnership (PPP) model in India.

Q14. Article 17 is related to
Ans: Abolition of Untouchability

Q15. Where is located fire park in india
Ans: Odisha

Q16. BOOk can written as CRTR then PETROL can Written
Ans: QHYYXW

Q17. Who wrote harshacharita
Ans: Banabhatta

Q18. Who is the governor of Uttarakhand
Ans: Gurmit Singh

Q19. What is the Full form of FPI
Ans: Foreign portfolio investment (FPI) consists of securities and other financial assets held by investors in another country.

Q20. highest steel producing country in the world
Ans: China

TopicNo of Questions Asked in SSC GD Constable Exam
History3
Geography4
Polity2
Economics
Science5
Current Affairs5
Static GK6
Total25

Elementary Mathematics
The section contains 25 questions for 25 marks. The candidates must go through the analysis provided below so that they can get an idea about the pattern of questions asked. The questions asked from the Profit and loss were more. The questions asked are:

Q. 4A = 6B = 5C Then Find A : B : C ?
Ans: 15 : 10 : 12

Q. 80 ÷40-10-5×4 of (1/3 ÷ 10/3) Find
Ans: -10

TopicNo of Questions Asked in SSC GD Constable Exam
SI/ CI2
Profit/Loss3
Mensuration2
Geometry
Algebra
Ratio & Proportion3
Percentage2
Number System2
Time and Work2
Simplification2
Time, Speed, and Distance2
Average2
DI3
Total25

Q. When can I check the SSC GD Exam Analysis 2021 for 17th November, Shift- 2?

Ans. The candidates can check the SSC GD Exam Analysis for 18th November shift 2 by 01:00 PM.

Q. What was the SSC GD Exam 2021 Difficulty level for shift 2?

Ans. SSC GD Exam 2021 was easy to moderate for 18th Nov Shift 2.

Q. What were the overall good attempts in SSC GD Exam 2021?

Ans. The SSC GD overall good attempts are 77-78

Q. How many questions will be asked in total in the SSC GD Constable exam?

Ans. There will be a total of 100 questions asked in the SSC GD Constable Exam 2021.

Q. Do we have any negative marking in the SSC GD Constable exam 2021?

Ans. Yes, there will be negative marking of 0.25 marks in ssc gd constable exam 2021.

WhatsApp Group Join Now

NEW Telegram Group Join Now

Leave a Comment

error: Content is protected !!