UPSSSC Lower Subordinate Mains Exam Answer Key 21 Oct 2021 – (Paper 1)

Join WhatsApp GroupJoin Now
Join Telegram GroupJoin Now
Rate this post

उत्तर प्रदेश अधीनस्थ सेवा चयन आयोग (UPSSSC) द्वारा Lower Subordinate Mains Exam का आयोजन 21 October 2021 को दो पालियों में आयोजित किया गया। UPSSSC Lower Subordinate Mains Exam 2021 (Paper 1) की Answer Key यहाँ उपलब्ध है। UP Lower Subordinate Mains Exam Paper 1 में सामान्य बुद्धि परीक्षण (General Intelligence Test) और सामान्य ज्ञान (General Knowledge) से संबंधित प्रश्न पूछे गए थे।


Exam – UPSSSC Lower Subordinate Mains Exam 2019 Answer Key
Subject – सामान्य बुद्धि परीक्षण (General Intelligence Test) और सामान्य ज्ञान (General Knowledge)
Date of Exam – 21 / October / 2021
Official Site – https://upsssc.gov.in/


UPSSSC Lower Subordinate Mains Exam Answer Key (Paper 2) – 21 October 2021 – Click Here

UPSSSC Lower Subordinate Mains Exam Answer Key (General Intelligence Test & General Knowledge) – (Paper 1)

(प्र. सं. 1-5) निम्न लाइन चार्ट का ध्यानपूर्वक अध्ययन और नीचे दिए गए प्रश्नों के उत्तर दीजिए :
(Q. No. 1-5) Study the following line chart carefully and answer the questions given below:

निम्न लाइन ग्राफ भारत में द हिन्दू समाचार-पत्र की 2012 2017 में प्रसार वृद्धि के बारे में जानकारी देता है।
The following line graph gives information about the circulation growth of The Hindu newspaper in India from 2012 to 2017.

upsssc 1 5 2021

Q1. किस वर्ष से द हिन्दू समाचार-पत्र के प्रसार में कमी आना शुरू हुई ?
In which year has the circulation of The Hindu Newspaper is started to decline?
(A) 2015
(B) 2016
(C) 2014
(D) 2012
Answer: A

Q2. कितने वर्षों में द हिन्दू समाचार पत्र का प्रसार सभी वर्षों में द हिन्दू समाचार-पत्र के औसत प्रसार से कम रहा ?
How many years have less circulation of The Hindu Newspaper compare to average circulation of The Hindu Newspaper over all years ?
(A) 2
(B) 1
(C) 3
(D) 4
Answer: (C)

Q3. 2017 में द हिन्दू समाचार-पत्र का प्रसार वर्ष 2013 में प्रसार का कितना गुना है?
The circulation of The Hindu newspaper in 2017 is how many times of that in the year 2013?
(A) 1.58
(B) 1.28
(C) 1.48
(D) 1.3
Answer: (C)

Q4. 2015 में समाचार-पत्र का प्रसार वर्ष 2012 में प्रसार से कितना प्रतिशत अधिक है?
The circulation of newspaper in 2015 is how much percentage more than that in the year 2012?
(A) 115%
(B) 110.48%
(C) 112.69%
(D) 105.57%
Answer: (B)

Q5. सभी वर्षों में समाचार-पत्र का हजारों में कुल प्रसार और 2013 से 2016 तक समाचार-पत्र का । हजारों में कुल प्रसार के बीच कितना अन्तर है ?
What is difference between the total circulation of the newspaper in thousands in all years to the total circulation of the newspaper in thousands from 2013 to 2016 ?
(A) 1505000
(B) 1265000
(C) 1320000
(D) 1406000
Answer: (D)

(प्र.सं. 6-10): निम्न तालिका का ध्यानपूर्वक अध्ययन कीजिए और उस पर आधारित प्रश्नों के उत्तर दीजिए :
(Q. No. 6-10) : Study the following table carefully and answer the questions based on it :

निम्न तालिका चार दुपहिया वाहन निर्माताओं के 2015 से 2020 तक के घरेलू विक्रय को दर्शाती है।
The following table shows the domestic sales. of two wheelers of four manufacturers from 2015 to 2020.

upsssc 6 10 2021

Q6. कितने वर्षों में हीरो निर्माता का घरेलू विक्रय सभी वर्षों में हीरो निर्माता के औसत घरेलू विक्रय की तुलना में कम रहा ?
How many years have less domestic sales of Hero manufacturer average domestic sales of manufacturer over all years? “
(A) 1
(B) 4 .
(C)3
(D) 2
Answer: (D)

Q7. 2019 में दुपहिया वाहनों के घरेलू विक्रय की संख्या 2016 में दुपहिया वाहनों के घरेलू विक्रय की संख्या से लगभग कितने प्रतिशत अधिक या कम है ?
The number of domestic sales of two wheelers in 2019 is approximately what percent more or less than the number of domestic sales of two wheelers in 2016?
(A) 15.60%
(B) 28.69%
(C) 24.82%
(D) 20.90%
Answer: (c)

Q8. 2016 से 2020 तक हीरो के दुपहिया वाहनों के घरेलू विक्रय की संख्या का टी वी एस के दुपहिया वाहनों के घरेलू विक्रय से अनुपात कितना है ?
What is the ratio of the number of domestic sales of two wheelers of Hero to that of the number of domestic sales of two wheelers of TVS from 2016 to 2020 ?
(A) 1.25
(B) 1.34
(C) 1.45
(D) 1.56
Answer: (C)

Q9. निम्न में से किस वर्ष में दुपहिया वाहनों के घरेलू । विक्रय की संख्या का औसत न्यूनतम है ?
In which of the following years the average of the number of domestic sales of two wheelers is minimum ?
(A) 2018
(B) 2020
(C) 2019
(D) 2016
Answer: (D)

Q10. बजाज के दुपहिया वाहनों के घरेलू विक्रय की औसत संख्या होण्डा के दुपहिया वाहनों के घरेलू | विक्रय की औसत संख्या से लगभग कितने प्रतिशत अधिक या कम है ?
The average number of domestic sales of two-wheelers of Bajaj is approximate what percent more or less than the average number of domestic sales of two wheelers of Honda?
(A) 3.5%
(B) 4.79%
(C) 2.97%
(D) 4.23%
Answer:

Q11. कौन सा एक अन्यों के साथ सम्बन्धित नहीं है ?
(A) हाथी
(B) काउगर
(C) तेंदुआ
(D) सिंह
Which one does NOT belong with the others?
(A) Elephant
(B) Cougar
(C) Leopard
(D) Lion
Answer: (A)

Q12. मिलन ने एक रुपये में 10 टॉफी खरीदी। 25% लाभ कमाने के लिए उसे एक रुपये में कितनी बेचनी चाहिए?
Milan bought 10 toffees for a rupee. How many for a rupee must he gain 25%?
(A) 8
(B) 9
(C) 6
(D) 7
Answer: (A)

Q13. यहाँ कुछ शब्द एक कृत्रिम भाषा से अनुवादित है ।
Here are some words translated from an, artificial language.
(i) corbl mlur का अर्थ fan belt
(ii) tixn corbl का अर्थ ceiling fan
(iii) erth tush का अर्थ tile roof
किस शब्द का अर्थ “ceiling tile” हो सकता है ?
Which word could mean “ceiling tile” ?
(A) erth mlur
(B) mlur corbl
(C) corbl tush
(D) tixn erth
Answer: (D)

Q14. ₹900 की राशि पर 5% प्रति वर्ष साधारण ब्याज की दर पर ₹ 90 ब्याज के रूप में प्राप्त करने के लिए कितना समय लगेगा ?
How much time will it take for an amount of ₹ 900 to yield ₹ 90 as interest at 5% per annum of simple interest?
(A) 3 वर्ष/years
(B) 2 वर्ष/years
(C) 4 वर्ष/years
(D) 2.5 वर्ष/years
Answer: (B)

Q15. यदि x का 30% = 120 है, तो x का मान कितना है ?
If 30% of X = 120, so what is value of x 2
(A) 400
(B) 900
(C) 600
(D) 450
Answer: (A)

Q16. दी गई वर्णमाला में बायें से सातवें अक्षर और टा से दसवें अक्षर के बीच में मध्य अक्षर कौन सा है ?
Which letter is in the middle between the tenth letter from the right seventh letter from the left in the given alphabets?
A B C DE F G H I J K L M N O P O S T U V W X Y Z
(A) 0
(B) L
(C) M
(D) N
Answer: (B)

Q17. इन शब्दों को वर्णमाला क्रम में व्यवस्थित कीजिए तथा उस शब्द का चयन कीजिए जो अंत में आएगा।
Arrange these words in alphabetical order and choose that word which comes last.

  1. Preach
  2. Praise
  3. President
  4. Precept
  5. Program
    (A) Preach
    (B) Precept
    (C) Program
    (D) President
    Answer: (C)

Q18. यदि ROSE कूटित है 3856 के रूप में, CHAIR कूटित है 89763 के रूप में और PREACH कूटित है 236789 के रूप में, तो SEARCH के लिए कूट क्या होगा?
52 If ROSE is coded as 3856, CHAIR is coded as 89763 and PREACH is coded as 236789, what will be the code for SEARCH?
(A) 983765
(B) 765983
(C) 568793
(D) 567389
Answer: (C)

Q19. नीचे दिए गए शब्दों को अर्थपूर्ण क्रम में व्यवस्थित कीजिए:
Arrange the words given below in a meaningful sequence :

  1. राष्ट्र/Nation
  2. गाँव/Village
  3. तालुका/Taluka
  4. जिला/District
  5. राज्य/State
    (A) 34521
    (B) 12354
    (C) 23451
    (D) 24315
    Answer: (C)

Q20. अनिल, चिन्तन से 6 साल छोटा है। यदि उनकी आयु में सापेक्ष अनुपात 5:8 है, तो अनिल की आयु कितनी है?
Anil is younger than Chintan by 6 years. If their ages are in respective ratio of 5:8, how old is Anil?
(A) 16
(B) 19
(C) 15
(D) 10
Answer: (D)

upsssc 21 25 2021

Q21. 2000 से 2001 में विक्रय में प्रतिशत कमी थी
The percentage decrease in sales from 2000 to 2001 was
(A) 28%
(B) 15%
(C) 22%
(D) 18%
Answer: (A)

Q22. सभी वर्षों में सेलुलर फोन के औसत विक्रय से 2000 में सेलुलर फोन के विक्रय का अनुपात कितना है?
What is the ratio of average sales of cellular phone of all years to the sales of cellular phone in 2000 ?
(A) 50:24
(B) 56:53
(C) 3:4
(D) 67:50
Answer: (D)

Q23. वर्ष 2002 और 1999 के लिए सेलुलर फोन के विक्रय में अन्तर है
The difference in the sales of cellular phones for the years 2002 and 1999 is
(A) 10000
(B) 20000
(C) 12000
(D) 15000
Answer: (A)

Q24. सभी वर्षों में सेलुलर फोन के औसत विक्रय की तुलना में कितने वर्षों में सेलुलर फोन का विक्रय अधिक है ?
How many years have more sales of cellular phones compare to average sales of cellular phone over all years ?
(A) 2
(B) 1
(C) 3
(D) 4
Answer: (C)

Q25. वर्ष 1999 और 2001 में सेललर फोन के विक्रय का योग किस वर्ष के विक्रय के बराबर है ?
The sum of sales of cellular phones in the years 1999 and 2001 is equal to that in
(A) 2002
(B) 2000
(C) 1997
(D) 1994
Answer: (C)


Join Telegram ChannelJoin Now
Join WhatsApp GroupJoin Now

Leave a Comment

error: Content is protected !!