Rajasthan Patwari Answer Key 2021|| RSMSSB Patwari Paper Solution – 24/Oct/2021

Join WhatsApp GroupJoin Now
Join Telegram GroupJoin Now
Rate this post

Rajasthan Patwari Answer Key 2021 pdf download RSMSSB Patwari Paper Solution. If you are one of the candidates who appeared in the Rajasthan Patwari Pen Paper Based Exam on 24 October 2021 Evening shift then you will need the Rajasthan Patwari Answer Key 2021 pdf. So that with the help of the RSMSSB Patwari Answer Key pdf, candidates can cross-check the questions asked in the exam and calculate their probable score. For the sake of this, we have also provided the facility of Rajasthan Patwari answer key & Paper Solution set 24 October Evening Shift.

Telegram Join

Rajasthan Patwari Answer Key 2021, RSMSSB Patwari Exam Answer Key 2021, Rajasthan paper answer key,
Rajasthan patwari paper pdf, Patwari exam answer key 2021, patwari answer key in Hindi, today patwari paper answer key,

RSMSSB Patwari master question paper along with the answer keys will be released only in online mode. Candidates can check it by visiting the respective section on the official website of the board. Candidates are also provided with a chance to challenge the answer keys if they are not satisfied with any of the keys. For more information about the upcoming answer keys, go through the article once.


Exam:- RSMSSB Rajasthan Patwari Paper 2021
Exam Organiser:- Rajasthan Staff Selection Board/ Rajasthan Subordinate & Ministerial Services Selection Board (RSMSSB)
Date of Exam:- 24/October/2021 (Evening Shift) – 02:30 PM to 05:30 PM
Official Site:- rsmssb.rajasthan.gov.in
PDF Download:- Click Here


Rajasthan Patwari Answer Key – 23/Oct/2021 Morning ShiftClick Here
Rajasthan Patwari Answer Key – 23/Oct/2021 Evening Shift Click Here
Rajasthan Patwari Answer Key – 24/Oct/2021 Morning Shift Click Here

Rajasthan Patwari Answer Key – 24/Oct/2021 (Evening Shift)

Direction : Read the given passage and answer the questions (1 to 3) that follows based on the passage :

The caffeine in one morning’s coffee or tea may improve the complex reasoning ability of extroverts but has the opposite effect on introverts. More than 700 people were given caffeine equal to no more than three cups of coffee and then tested on word analogies, sentence completion, and identification of antonyms. The researchers believe that the caffeine was beneficial to the extroverts in the morning because they take longer to wake up. Introverts are more alert in the morning and become overstimulated by the drug which interferes with their reasoning power.
निर्देश : दिए गए परिच्छेद को पढ़िए और उस पर आधारित प्रश्नों (1-3) के उत्तर दीजिए :

सुबह की चाय या कॉफी में कैफीन, बहिर्मुखियों की जटिल तार्किक क्षमता में संभवतः वृद्धि कर सकता है, परन्तु अंतर्मुखियों पर विपरीत प्रभाव डालता है । 700 से भी ज्यादा लोगों को तीन कप कॉफी के लगभग बराबर कैफीन दी गई और उन्हें विपरीतार्थक शब्द पहचानने, वाक्य पूर्णता एवं शब्द तुल्यरूपता पर परखा गया । शोधकर्ताओं का मानना है कि प्रातःकाल में बहिर्मुखियों के लिए कैफीन लाभदायक है क्योंकि वे उठने (जागने) में ज्यादा समय लेते हैं । अंतर्मुखी प्रातः ज्यादा चैतन्य होते हैं
और ड्रग के प्रभाव से अधिक प्रेरित हो जाते हैं जो उनकी तार्किक शक्ति में बाधा डालता है।

Q1. Caffeine has greater cffect carly in the morning.
(A) Probably true
(B) Data inadequate
(C) Definitely true
(D) Probably false
प्रातःकाल में कैफीन का अधिक प्रभाव रहता है।
(A) संभवतः सही
(B) डेटा अपर्याप्त
(C) निश्चित सही
(D) संभवतः गलत
Answer – A

Q2. Extroverts do not find caffeine beneficial in the evening.
(A) Definitely true
(B) Data inadequate
(C) Probably true
(D) Definitely false
बहिर्मुखी सायंकाल में कैफीन को लाभदायक नहीं पाते हैं।
(A) निश्चित सही
(B) डेटा अपर्याप्त
(C) संभवतः सही
(D) निश्चित गलत
Answer – B

Q3. Caffeine affects reasoning ability of people who drink tea or coffee.
(A) Definitely true
(B) Probably true
(C) Data inadequate
(D) Definitely false
जो लोग चाय या कॉफी पीते हैं, कैफीन उनकी तार्किक क्षमता को प्रभावित करती है।
(A) निश्चित सही
(B) संभवतः सही
(C) डेटा अपर्याप्त
(D) निश्चित गलत
Answer – A

Q4. Ankit is related to Binny and Chinky. Daizy is Chinky’s mother. Also, Daizy is Binny’s sister and Aruna is Binny’s sister. How is Chinky related to Aruna ?
(A) Cousin
(B) Niece
(C) Aunt
(D) Sister
अंकित, बिन्नी और चिंकी से संबंधित है । डेज़ी. चिंकी की मां है । अरुणा, बिन्नी की बहन है और डेजी भी बिन्नी की बहन है । चिंकी, अरुणा से किस प्रकार संबंधित है ? (A) कज़िन
(B) नीस
(C) आंटी
(D) बहन
Answer -B

Q5. If ‘BEAT’ is coded as ‘EHDW’, how will you code ‘ROAD’ ? यदि ‘BEAT’ को ‘EHDW’ कूटित किया गया हो, तो आप ‘ROAD’ को किस प्रकार कूटित करोगे?
(A) URBG
(B) SOOF
(C) TQOF
(D) URDG
Answer – D

Q6. Parimal walks 40 metres towards east. He then turns left and walks 20 metres. He again tums left and walks 40 metres. How far is he from his starting point ?
(A) 60 metres
(B) 30 metres
(C) 20 metres
(D) 40 metres
परिमल 40 मीटर पूर्व की ओर चलता है । फिर वह बायीं ओर मुड़कर 20 मीटर चलता है । वह दुबारा बायीं ओर मुड़कर 40 मीटर चलता है । वह अपने शुरुआती बिंदु से कितनी दूरी पर है ?
(A) 60 मीटर
(B) 30 मीटर
(C) 20 मीटर
(D) 40 मीटर
Answer -C

Q7. A, B, C, O, E, F and G are sitting around a circular table facing the centre. C is next to the left of F and G is second to the left of C. A is sitting third to the left of E. B is between O and E. What is the position of O ?
(A) O is to immediate right of G.
(B) O sits between A and C.
(C) O sits between G and B.
(D) O is to the immediate left of B.
A,B,C,O, E, F और G केंद्र की ओर मुख कर एक गोल मेज के चारों ओर बैठे हैं । F के बायें अगला c है और C के बायें से दूसरा G है । E के बायें से तीसरे स्थान पर A बैठा है । O एवं E के मध्य B है। O का स्थान कौन सा है ?
(A) G के तुरंत दायें O है ।
(B) A एवं C के मध्य O बैठा है।
(C) G एवं B के मध्य O बैठा है ।
(D) B के तुरंत बायें 0 है।
Answer – C

Q8. Mukesh is twenty-fifth from left and Suresh is twenty-fourth from right in a row of 40 students. If Dhiren is sitting in between them, what will be his position from left?
40 छात्रों की एक पंक्ति में, मुकेश बायें से पच्चीसवाँ और सुरेश दाहिने से चौबीसवाँ है । यदि धीरेन उन दोनों के मध्य बैठा हैं, तो बायें से उसका स्थान क्या होगा?
(A) 24
(B) 16
(C) 21
(D) 23
Answer – C

Q9. From the pairs of words, you have to select the pair which is related in the same way as the words of the first pair.
Editor : Magazine :: :
(A) Poem : Story
(B) Novel : Volume
(C) Chair : Table
(D) Director : Film
दिये गये शब्दों के युग्मों में से आपको उस युग्म का चयन करना है जो प्रथम युग्म के शब्दों की तरह ही समान रूप से संबंधित हैं।
संपादक : पत्रिका :: :
(A) कविता : कहानी
(B) उपन्यास : ग्रंथ
(C) कुर्सी : मेज
(D) निर्देशक : फिल्म
Answer – D

Q10. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following words?
निम्न शब्दों का अर्थपूर्ण क्रम दिए गए उत्तरों में से कौन सा एक होगा?

  1. Police/पुलिस
  2. Punishment / दण्ड
  3. Crime / अपराध
  4. Trial / मुकदमा
  5. Judgement / निर्णय
    (A) 5,3,4,2,1
    (B) 3,1,4, 5,2
    (C) 3,1,2, 5,4
    (D) 1,2,4, 5,3
    Answer – B

Q11. Which letter will replace the question mark (?) in the following circle ?
प्रश्न चिह्न (?) के लिए सही अक्षर प्रदान करें :
ZA, UF, QJ, ?, LO
(A) AM
(B) QM
(C) NM
(D) PM
Answer – C

Q12. If ‘CLOCK’ is written as ‘KCOLC’, how ‘STEPS’ can be written in that code ? यदि ‘CLOCK’ को ‘KCOLC’ लिखा गया है, तो उसी कूट में ‘STEPS’ को किस प्रकार लिखा जा सकता है ?
(A) SEPTS
(B) SPETS
(C) SPSET
(D) SPEST
Answer – B

Q13. Sheela walks 1 km to east and tums right and walks another 1 km and then turns left and walks 2 km and again turning to her left travels 5 km. How far is Sheela from her starting point ?
शीला पूर्व की ओर 1 कि.मी. चलती है और दायें ओर मुड़कर 1 कि.मी. चलती है और फिर बायें मुड़कर 2 कि.मी. चलती है और वापस बायें मुड़कर 5 कि.मी. चलती है । शीला अपने शुरुआती बिंदु से कितनी दूरी पर है ?
(A) 7 km/कि.मी.
(B) 2 km/कि.मी.
(C) 9 km/कि.मी.
(D) 5 km/कि.मी.
Answer – D

Q14. Choose the odd one from the given alternatives. दिए गए विकल्पों में से विषम को चुनें।
(A) 6-12
(B) 9-20
(C) 4-8
(D) 8-16
Answer – B

Q15. Which letter will be 14th to the left of 10th letter from the right end in English alphabetical series?
अंग्रेजी वर्णमाला श्रेणी में दायें छोर से 10वें अक्षर के बायीं ओर का 14वाँ अक्षर कौन सा होगा?
(A) X
(B) A
(C) Z
(D) C
Answer – D

Q16. Pointing to a boy in a photograph Abir says, “He is the son of my mother’s only son”. How is Abir related to that boy? (A) Uncle (B) None of these (C) Brother . (D) Father एक चित्र में एक लड़के की ओर इशारा करते हुए अबीर ने कहा, “वह मेरी माँ के इकलौते पुत्र का पुत्र है”। अबीर उस लड़के से किस प्रकार संबंधित है ?
(A) अंकल
(B) इनमें से कोई नहीं
(D) पिता
(C) भाई
Answer – D

Q18. In a College, ________ Biology and Physics. N and M were teaching Physics and English. O and L were teaching Sanskrit and Biology. Pand M were teaching Geography and Spanish. L and M were teaching which subjects ?
(A) Sanskrit
(B) Physics and Sanskrit
(C) Physics
(D) Biology and Physics
एक कॉलेज में L और M जीव-विज्ञान एवं भौतिकशास्त्र पढ़ाते थे | N और M भौतिकशास्त्र एवं अंग्रेजी पढ़ाते थे | 0 और L संस्कृत एवं जीव-विज्ञान पढ़ाते थे । P और M भूगोल और स्पैनिश पढ़ाते थे। ‘L और M कौन से विषय पढ़ाते थे ?
(A) संस्कृत
(B) भौतिकशास्त्र एवं संस्कृत
(C) भौतिकशास्त्र
(D) जीव-विज्ञान एवं भौतिकशास्त्र
Answer – D

Q19. If ‘water’ is called ‘food’, ‘food is called ‘tree’, ‘tree’ is called ‘sky’, ‘sky’ is called ‘wall’, on which of the following grows a fruit ?
(A) Tree
(B) None of these
(C) Water
(D) Food
यदि ‘पानी’ को ‘खाना’ कहा जाता है, ‘खाना’ को ‘पेड़’ कहा जाता है, ‘पेड़’ को ‘आकाश’ कहा जाता है, ‘आकाश’ को ‘दीवार’ कहा जाता है, तो निम्न में से किस पर फल उगते हैं?
(A) पेड़
(B) इनमें से कोई नहीं
(C) पानी
(D) खाना
Answer – B

Q20. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following words?
निम्न शब्दों का अर्थपूर्ण क्रम दिए गए उत्तरों में से कौन सा एक होगा ?

  1. Village / गाँव
  2. Nation / राष्ट्र
  3. District / जिला
    4, Taluk/तालुका
  4. State / राज्य
    (A) 1,4,3,5,2.
    (B) 1,2,3,4,5
    (C) 1,4,2,3,5
    (D) 1,3,2,4,5
    Answer -A

Q21. A lady has 25p and 50p coins in her bag. She has a total of 120 coins amounting to ₹50. What is the ratio of the number of 25p and 50p coins ?
एक महिला के बैग में 25p और 50p के सिक्के हैं । उसके पास 120 सिक्के हैं जिनका मूल्य ₹50 है । 25p और 50p के सिक्कों की संख्या का अनुपात क्या है ? (A) 1:2
(B) 1:3
(C) 2:3
(D) 1:4
Answer – A

Q22. If the volumes of two cones are in the ratio of 1 : 4 and their diameters are in the ratio of 4 : 5, then the ratio of their heights is :
यदि दो शंकुओं का आयतन 1 : 4 के अनुपात में एवं उनका व्यास 4 : 5 के अनुपात में है, तो उनकी ऊँचाई का अनुपात है :
(A) 6:9
(B) None of these / इनमें से कोई नहीं
(C) 5:4
(D) 4:5
Answer – B

Q23. Select an appropriate number to replace the question mark (?). प्रश्न चिह्न (?) को प्रतिस्थापित करने के लिए एक उपयुक्त संख्या चुनें।
(A) 186
(B) 126
(C) 118
(D) 162
Answer – B

Q24. (7+7+7)÷7/ 5+5+5÷5 = ?
(A) 16/21
(B) 3/11
(C) 1
(D) 11/5
Answer – B

Q25. Find the average of the cubes of first five natural numbers.
प्रथम पाँच धनपूर्ण संख्याओं के घनों का औसत ज्ञात कीजिए।
(A) 65
(B) 55
(C) 35
(D) 45
Answer – D


WhatsApp Group Join Now

NEW Telegram Group Join Now

1 thought on “Rajasthan Patwari Answer Key 2021|| RSMSSB Patwari Paper Solution – 24/Oct/2021”

Leave a Comment

error: Content is protected !!