Rajasthan Patwari Answer Key 2021|| RSMSSB Patwari Paper Solution – 23/Oct/2021

Join WhatsApp GroupJoin Now
Join Telegram GroupJoin Now
1/5 - (1 vote)

Rajasthan Patwari Answer Key 2021 pdf download RSMSSB Patwari Paper Solution. If you are one of the candidates who appeared in the Rajasthan Patwari Pen Paper Based Exam on 23 October 2021 Evening shift then you will need the Rajasthan Patwari Answer Key 2021 pdf. So that with the help of the RSMSSB Patwari Answer Key pdf, candidates can cross-check the questions asked in the exam and calculate their probable score. For the sake of this, we have also provided the facility of Rajasthan Patwari answer key & Paper Solution set 23 October Evening Shift.

Rajasthan Patwari Answer Key 2021, RSMSSB Patwari Exam Answer Key 2021, Rajasthan paper answer key,
Rajasthan patwari paper pdf, Patwari exam answer key 2021, patwari answer key in Hindi, today patwari paper answer key,

RSMSSB Patwari master question paper along with the answer keys will be released only in online mode. Candidates can check it by visiting the respective section on the official website of the board. Candidates are also provided with a chance to challenge the answer keys if they are not satisfied with any of the keys. For more information about the upcoming answer keys, go through the article once.


Exam:- RSMSSB Rajasthan Patwari Paper 2021
Exam Organiser:- Rajasthan Staff Selection Board/ Rajasthan Subordinate & Ministerial Services Selection Board (RSMSSB)
Date of Exam:- 23/October/2021(Evening Shift) – 02:30 PM – 05:30 PM
Official Site:- rsmssb.rajasthan.gov.in
PDF Download:- Click Here


Rajasthan Patwari Answer Key – 23/Oct/2021 Morning ShiftClick Here
Rajasthan Patwari Answer Key – 24/Oct/2021 Morning Shift Click Here
Rajasthan Patwari Answer Key – 24/Oct/2021 Evening Shift Click Here

Rajasthan Patwari Answer Key – 23/Oct/2021 (Evening Shift)

Comprehension of Unseen Passage

Nature writing is non-fiction or fiction prose or poetry about the natural environment. Nature writing encompasses a wide variety of works, ranging from those that place primary emphasis on natural historical facts (such as field guides) to those in which philosophical interpretations predominate. It includes natural history essays, poetry, essays of solitude or escape, as well as travel and adventure writing. Nature writing often draws heavily on scientific information and facts about the natural world; at the same time, it is frequently written in the first person and incorporates personal observations of and philosophical reflections upon nature. Modern nature writing traces its roots to the works of natural history that were popular in the second half of the 19th century and throughout the 19th. An important early figure was the “parson-naturalist” Gilbert White (1720 – 1793), a pioneering English naturalist and ornithologist. He is best known for his Natural History and Antiquities of Selbome (1789).

Read the passage and choose the most appropriate option. (Q. No. 1-5)

Q1. Nature writing emphasizes on
(i) Historical facts about the nature
(ii) Philosophical interpretations of the nature
(iii) Scientific information and facts Choose the most appropriate option:
(A) Only (ii) and (iii)
(B) None of these
(C) Only (i) and (ii)
(D) All (i), (ii) and (iii)
Answer – D

Q2. Based on the passage what is period to which the modern nature writing can be traced to?
(A) 1750 till 1900
(B) 1850 till 1999
(C) 1850 to 1899
(D) 1750 till 1899
Answer – A

Q3. According to the passage, what kind of works are written as part of writing?
(i) Natural history essays and essavene
solitude or escape
(ii) Poetry
(iii) Travel and adventure writing
Choose the correct options :
(A) All (i), (ii) and (iii)
(B) Only (I)
(C) Only (i) and (ii)
(D) Only (ii) and (iii)
Answer – A

REET Level 1 Exam Paper 26-Sep-2021 With Official Answer KeyClick Here
REET Level 2 Exam Paper 26-Sep-2021 With Official Answer KeyClick Here

Q4. Which statement summarizes the above passage?
(A) The passage talks about what nature writing is, the different types of nature writing, its style, and about the roots and pioneer of modern
nature writing.
(B) The passage talks about the life and lessons of Gilbert White, a profound naturalist and ornithologist.
(C) The passage talks about how the nature writing is missing in the
modern era and needs to be revived.
(D) The passage talks about from where the writers draw inspiration for nature writing, and how its importance is diminishing in the
modern era.
Answer – A

Q5. Which word aptly describes the word “reflections” as used in the passage?
(A) None of these
(B) Opinion
(C) Reproduction
(D) Images
Answer – D

Q6. In the given sentence, find out which part of the sentence has an error. If there is no mistake, then the answer is ‘No Error’. Posture refers to how you position your body when you’re sitting, standing, or lying down.
(A) No error
(B) Posture refers to
(C) how you position your body
(D) when you’re sitting, standing, or lying down.
Answer – A

Q7. Give Antonym of : Quell
(A) Praise
(B) Contract
(C) Incite
(D) Recommend
Answer – C

Q8. Give the meaning of Idiom: Cry Wolf
(A) To give false alarm
(B) To refer to
(C) To emphasise
(D) To have no result
Answer – A

Q9. In the given sentence, find out which part of the sentence has an error. If there is no mistake, then the answer is ‘No Error’. Last month, the Taliban capture 69 district from the Afghan government.
(A) No Error
(B) Last month, the Taliban
(C) capture 69 district
(D) from the Afghan government.
Answer – C

Q10. Give Synonym of : Baleful
(A) Trial
(B) Uncovered
(C) Ruinous
(D) Gentle
Answer – C

Q11. In the following letter series, some of the letters are missing which are given in that order as one of the alternatives below it.
नीचे दी गई अक्षर श्रेणी में कुछ अक्षर लुप्त हैं, इन्हें उसके नीचे रखे गये विकल्पों में से किसी एक में उसी क्रम में दिया गया है।
b_abba _ abbba_ aab_bbaa_ aa
Choose the correct alternative :
सही विकल्प का चयन कीजिए :
(A) baaab
(B) babba
(C) aabba
(D) aaaba
Answer – D

Q12. Which letter will be 7th to the left of 17th letter from the left end in the English alphabetical series? अंग्रेजी वर्णमाला शृंखला में बायें छोर से 17वें अक्षर के बायीं ओर का 7वाँ अक्षर कौन सा होगा ?
(A) K
(B) J
(C) M
(D) Q
Answer – B

Q13. From the given pairs of words, you have to select the pair which is closely related in the same way as the words of the first pair. DOCTOR: STETHOSCOPE
(A) Carpenter : Saw
(B) Gun : Tank
(C) Typewriter : Computer
(D) Pencil : Pen
दिये गये शब्दों के युग्मों में से आपको उस युग्म का चयन करना है जो प्रथम युग्म के शब्दों की तरह ही निकट रूप से संबंधित हैं डॉक्टर : स्टेथॉस्कोप ::
(A) बढ़ई : आरी
(B) बन्दूक : टैंक
(C) टाइपराइटर : कम्प्यूटर
(D) पेन्सिल : पेन
Answer – A

Q14. Choose the group of letters which is different from others.
अक्षरों के उस समूह का चयन करें जो अन्य से भिन्न
(A) LKJ
(B) GFE
(C) CBA
(D) TRP
Answer – D

Read the given passage and answer the questions (15 to 17) that follows based on passage: Wind is an inexhaustible source of energy and an aero-generator can convert it into electricity. Though not much has so far been done in this field, the survey shows that there is a vast potential for developing wind as an alternative source of energy. The wind survey has four components – direction, duration, speed and distribution. On this basis U.P. hill areas have been found an ideal place for setting up aero. generators. In U.P. hills alone, as many as 58 sites have been identified.

दिए गए परिच्छेद को पढ़िए और उस पर आधारित प्रश्नों (15 से 17) के उत्तर दीजिए: वाय ऊर्जा का एक अक्षय सोत है और एक वायवजनित्र इसे विद्यत में परिवर्तित कर सकता है । हालांकि इस क्षेत्र में ज्यादा कुछ नहीं किया गया है, सर्वेक्षण दिखाता है कि वाय को वैकल्पिक ऊर्जा स्रोत के रूप में विकसित करने की अपार संभावनाएँ हैं । वायु सर्वेक्षण के चार घटक है – दिशा, समयावधि, गति और वितरण । इस आधार पर वायवजनित्र को स्थापित करने के लिए उ.प्र. के पर्वतीय क्षेत्रों को आदर्श स्थान के रूप में पाया गया है । अकेले उ.प्र. के पर्वतों पर कम-से-कम 58 स्थलों को चिह्नित किया गया है।

Q15. The survey was conducted under the government of U.P
(A) Definitely true
(B) Data inadequate
(C) Probably true
(D) Probably false
उ.प्र. सरकार के अधीन सर्वेक्षण संपन्न किया गया था।
(A) निश्चित रूप से सही(B) डेटा अपर्याप्त
(C) संभवतः सही
(D) संभवतः गलत
Answer – C

Q16. Energy by wind is a comparatively new emerging field.
(A) Probably false
(B) Definitely false
(C) Data inadequate
(D) Definitely true
वायु से ऊर्जा अपेक्षाकृत नया उभरता हुआ क्षेत्र है
(A) संभवतः गलत
(B) निश्चित रूप से गलत
(C) डेटा अपर्याप्त
(D) निश्चित रूप से सही
Answer – D

Q17. 58 sites identified in U.P. did not have electricity.
(A) Definitely false
(B) Probably true
(C) Definitely true
(D) Data inadequate
उ.प्र. में चिहित 58 स्थलों पर विद्युत उपलब्ध नहीं थी।
(A) निश्चित रूप से गलत
(B) संभवतः सही
(C) निश्चित रूप से सही
(D) डेटा अपर्याम
Answer – C

Q18. Shyam walked 6 meters towards East, then took a right turn and walked a distance 9 meters. He then took a right turn and walked a distance of 6 meters. How far is he from the starting point?
(A) None of these
(B) 15 meters
(C) 9 meters
(D) 21 metres
श्याम पूर्व की ओर 6 मीटर चला, फिर दाहिनी ओर मुड़कर 9 मीटर चला । फिर से वह दाहिनी ओर मुड़कर 6 मीटर चला। वह शुरुआती बिंद से कितनी दूरी पर है ?

(A) इनमें से कोई नहीं
(B) 15 मीटर
(C) 9 मीटर
(D) 21 मीटर
Answer – B

Q19. Pointing to a lady, a man said, “The son of her only brother is the brother of my wife”. How is the lady related to the man?
(A) None of these
(B) Mother’s sister
(C) Maternal aunt
(D) Mother-in-law
एक आदमी ने एक महिला की ओर इशारा करते हुए कहा “उसके इकलौते भाई का पुत्र, मेरी पत्नी का भाई है । महिला आदमी से किस प्रकार संबंधित
(A) इनमें से कोई नहीं
(B) माँ की बहन
(C) मामी
(D) सास
Answer – A

Q20. If ‘ACT’ is coded as DFW, how will you code ‘BAD’?
यदि ‘ACT’ को ‘DFW’ कटित किया गया है, तो आप ‘BAD’ का कूट क्या बनायेंगे?

(A) VCR
(B) EDG
(C) GDC
(D) GHU
Answer – B

Q21. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following words?
निम्न शब्दों का अर्थपूर्ण क्रम दिए गए उत्तरों में से कौन सा एक होगा?

  1. Pulp/ लुगदी
  2. Print /मुद्रण
  3. Paper/ कागज़
  4. Purchase /क्रय
  5. Publish/प्रकाशन
    (A) 1,3,5,2,4
    (B) 1,3,2,5,4
    (C) 1, 4, 3, 5,2
    (D) 1, 5, 2, 4,3
    Answer – B

Q22. Seven friends P, Q, R, S, T, U and V are sitting around a circular table facing the centre. R is next to the left of U and V is second to the left of R. P is sitting third to the left of T. Q is between S and T. What is the position of U?
(A) Immediate neighbour of P
(B) Fourth to the right of S
(C) U is between V and R.
(D) To the immediate left of R
सात दोस्त P, Q, R, S, T, U और V केन्द्र की ओर मुख कर एक गोल मेज के चारों ओर बैठे हैं। U के ठीक बायें R है और R के बायें से दूसरा V है। T के बायें से तीसरे स्थान पर P बैठा है । S एवं Tके मध्य है। U का स्थान कौन सा है ?
(A) P का निकटतम पड़ोसी
(B) S के दाहिने से चौथा
(C) Vऔर R के मध्य U है।
(D) R के तत्काल बायें
Answer – B

Answer:
Q23. Raj is positioned 10th from the left and Atul is positioned 8th from the right in a row of 15 students. How many students are between them ?
15 छात्रों की एक पंक्ति में राज बायें से 10वें स्थान पर है और अतुल दायें से 8वें स्थान पर है । उनके मध्य कुल कितने छात्र हैं ?
(A) 1
(B) 15
(C) 0
(D) 6
Answer – A

Q24. From the given pairs of words, you have to select the pair which is closely related in the same way as the words of the first pair:
GOOD : EXCELLENT :: :
(A) Bad : Good
(B) Jealousy : Happy
(C) Sickness : Doctor
(D) Hill : Mountain
दिये गये शब्दों के युग्मों में से आपको उस युग्म का चयन करना है जो प्रथम युग्म के शब्दों की तरह ही निकट रूप से संबंधित हैं
अच्छा : श्रेष्ठ : : :
(A) बुरा : अच्छा
(B) ईर्ष्या : खुशी
(C) अस्वस्थता : चिकित्सक
(D) पहाड़ी : पर्वत
Answer – D

Q25. Choose the odd one out from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से विषम को चुनें ।
(A) 74-88
(B) 15-21
(C) 26-38
(D) 58-70
Answer – B


Join Telegram ChannelJoin Now
Join WhatsApp GroupJoin Now

Leave a Comment

error: Content is protected !!