Rajasthan Patwari Official Answer Key 2021|| RSMSSB Patwari Paper Solution – 23/Oct/2021

Join WhatsApp GroupJoin Now
Join Telegram GroupJoin Now
1/5 - (1 vote)

Rajasthan Patwari With Official Answer Key 2021 pdf download RSMSSB Patwari Paper Solution. If you are one of the candidates who appeared in the Rajasthan Patwari Pen Paper Based Exam on 23 October 2021 Morning shift then you will need the Rajasthan Patwari With Official Answer Key 2021 pdf. So that with the help of the RSMSSB Patwari With Official Answer Key pdf, candidates can cross-check the questions asked in the exam and calculate their probable score. For the sake of this, we have also provided the facility of Rajasthan Patwari answer key & Paper Solution set 23 October morning Shift.

Rajasthan Patwari With Official Answer Key 2021, RSMSSB Patwari Exam With Official Answer Key 2021, Rajasthan paper With Official answer key,
Rajasthan patwari paper pdf, Patwari exam answer key 2021, patwari answer key in Hindi, today patwari paper answer key,

RSMSSB Patwari master question paper along with the answer keys will be released only in online mode. Candidates can check it by visiting the respective section on the official website of the board. Candidates are also provided with a chance to challenge the answer keys if they are not satisfied with any of the keys. For more information about the upcoming answer keys, go through the article once.


Exam:- RSMSSB Rajasthan Patwari Paper 2021
Exam Organiser:- Rajasthan Staff Selection Board/ Rajasthan Subordinate & Ministerial Services Selection Board (RSMSSB)
Date of Exam:- 23/October/2021 (Morning Shift) – 08:30 AM – 11:30 AM
Official Site:- rsmssb.rajasthan.gov.in
PDF Download:- Click Here


Rajasthan Patwari Answer Key – 23/Oct/2021 Evening ShiftClick Here
Rajasthan Patwari Answer Key – 24/Oct/2021 Morning Shift Click Here
Rajasthan Patwari Answer Key – 24/Oct/2021 Evening Shift Click Here

Rajasthan Patwari With Official Answer Key – 23/Oct/2021 (Morning Shift)

Q1. During 24 hours there is a time when plants neither release O2, nor CO2. This is the time of
(A) Noon hours
(B) None of these
(C) Day light
(D) Twilight
24 घंटों के दौरान ऐसा भी एक समय होता है जब पौधे ना तो 02 छोड़ते हैं ना ही CO2 यह समय होता है?
(A) मध्याह्न
(B) इनमें से कोई नहीं
(C) दिवस प्रकाश
(D) सांध्य प्रकाश
Answer – D

Q2. When the moon is near the horizon, it appears bigger because of
(A) Scattering of light .
(B) Total internal reflection
(C) Diffraction
(D) Atmospheric refraction
जब चंद्रमा क्षितिज के समीप होता है, तो के कारण बड़ा प्रतीत होता है।
(A) प्रकाश के प्रकीर्णन
(B) पूर्ण आंतरिक परावर्तन
(C) विवर्तन
(D) वायुमंडलीय अपवर्तन
Answer – D

Q3. What is the normal amount (approx.) of haemoglobin in a healthy adult male ?
(A) 6-8 gm/100 ml of blood.
(B) 13 -18 gm/100 ml of blood
(C) 19-22 gm/100 ml of blood
(D) 22 – 28 gm/100 ml of blood
एक स्वस्थ वयस्क पुरुष में हीमोग्लोबिन की सामान्य मात्रा (लगभग) कितनी होती है ?
(A) 6-8 ग्रा./100 मिली. रक्त
(B) 13 – 18 ग्रा./100 मिली. रक्त
(C) 19 – 22 ग्रा./100 मिली. रक्त
(D) 22 – 28 ग्रा./100 मिली. रक्त
Answer – B

REET Level 1 Exam Paper 26-Sep-2021 With Official Answer KeyClick Here
REET Level 2 Exam Paper 26-Sep-2021 With Official Answer KeyClick Here

Q4. Match the following:
a. Apiculture 1. Grapevines
b. Silviculture 2. Honeybees
c. Viticulture 3. Forest trees
निम्न को मिलाइए :
a. एपीकल्चर 1. अंगूर की खेती
b. सिल्विकल्चर 2. मधुमक्खी पालन
c. विटिकल्चर 3. वन-वर्धन
Codes / कूट :
a b c
(A) 2 1 3
(B) 1 2 3
(C) 3 2 1
(D) 2 3 1
Answer – D

Q5. Sugar can be tested in a Diabetes patient by
(A) Denige test
(B) Benedict’s test
(C) Barford’s test
(D) Elisa test
एक मधुमेह रोगी में द्वारा शर्करा की जाँच की जा सकती है।
(A) डेनिज टेस्ट
(B) बेनेडिक्ट टेस्ट
(C) बारफोर्ड टेस्ट
(D) एलिसा टेस्ट
Answer – B

Q6. Fruit ripening is stimulated by
(A) Cyto-kinin
(B) Auxin
(C) Gibberellin
(D) Ethylene
फल पक्कन के द्वारा उद्दीपित की जाती
(A) साइटो-काइनिन
(B) ऑक्सिन
(C) जिबरेलिन
(D) एथिलीन
Answer – D

Q7. The word ‘Vaccination’ has been derived from a Latin word which relates to
(A) Dog
(B) Cow
(C) Horse
(D) Hippopotamus
‘वैक्सीनेशन’ शब्द एक लैटिन शब्द से व्युत्पन्न है, जिसका संबंध है
(A) कुत्ते से
(B) गाय से
(C) घोड़े से
(D) दरियाई घोड़े से
Answer – B

Q8. Match the following:
Harappan Site – Place
a. Kalibangan. 1. Punjab
b. Mohenjodaro 2. Rajasthan
c. Harappa 3. Gujarat
d. Surkotada 4. Sindh
निम्नलिखित को सुमेलित करें :
हड़प्पा स्थल – स्थान
a. कालीबंगन, 1. पंजाब
b. मोहनजोदड़ो 2. राजस्थान
c. हड़प्पा 3. गुजरात
d. सुरकोटड़ा 4. सिंध
Select the correct answer using the codes given below :
नीचे दिए गए कूटों के आधार पर सही उत्तर चुनें :
Codes / कूट :
a b c d
(A) 2 4 1 3
(B) 4 1 3 2
(C) 3 2 1 4
(D) 2 3 4 1
Answer – A

Q9. Which of the following is the correct chronological order of the given dynasties?
(A) Kushans, Guptas, Mauryas, Nandas
(B) Nandas, Mauryas, Kushans, Guptas
(C) Mauryas, Nandas, Kushans, Guptas
(D) Guptas, Kushans, Nandas, Mauryas
निम्न में से कौन सा दिए गए राजवंशों का सही कालानुक्रम है ?
(A) कुषाण, गुप्त, मौर्य, नंद
(B) नंद, मौर्य, कुषाण, गुप्त
(C) मौर्य, नंद, कुषाण, गुप्त
(D) गुप्त, कुषाण, नंद, मौर्य
Answer – B

Q10. Consider the following statements : In the reign of Jahangir, Kandahar could not be recaptured due to

  1. Inefficiency of Mughal army
  2. Refusal of Khurram to proceed to that place.
  3. Difficulties in organizing an expedition.
  4. Severe cold in Afghanistan Which of these statements are correct? (A) 1, 2 and 4
    (B) 1, 2 and 3
    (C) 2, 3 and 4
    (D) 1, 2, 3 and
    निम्नलिखित वक्तव्यों पर विचार करें : जहाँगीर के शासनकाल में, कंधार पर इसके कारण पुनः अधिकार नहीं किया जा सका ।
  5. मुगल सेना की अकुशलता
  6. खुर्रम द्वारा उस स्थान पर कूच से इंकार
  7. अभियान आयोजित करने में कठिनाईयाँ
  8. अफगानिस्तान में प्रचंड ठंड इनमें से कौन से वक्तव्य सत्य हैं ?
    (A) 1, 2 एवं 4
    (B) 1, 2 एवं 3
    (C) 2, 3 एवं 4
    (D) 1, 2, 3 एवं 4
    Answer – C

Q11. The Iqta system was provided institutional status by
(A) Iltutmish
(B) Qutubuddin Aibak
(C) Balban
(D) Alauddin Khilji
इक्ता प्रथा को सांस्थानिक दर्जा किसके द्वारा दिया गया ?
(A) इल्तुतमिश
(B) कुतुबुद्दीन ऐबक
(C) बलबन
(D) अलाउद्दीन खिलजी
Answer – A

Q12. The Indian National Army was organized to fight against
(A) Germany and Japan
(B) Russia
(C) South Africa
(D) The British in India
‘इंडियन नेशनल आर्मी’ का गठन __ के खिलाफ लड़ने के लिए किया गया था ।
(A) जर्मनी एवं जापान
(B) रूस
(C) दक्षिण अफ्रीका
(D) भारत में अंग्रेजों
Answer – D

Q13. What is the correct sequence of the following events ?

  1. Partition of Bengal.
  2. Jallianwala Bagh Massacre
  3. Quit India Movement
  4. Simon Commission Report
    निम्नलिखित घटनाओं का सही क्रम क्या है ?
  5. बंगाल का विभाजन
  6. जलियांवाला बाग नरसंहार
  7. भारत छोड़ो आंदोलन
  8. साइमन कमीशन रिपोर्ट
    (A) 1, 2, 4,3
    (B) 4, 3, 1, 2
    (C) 1, 2, 3, 4
    (D) 1, 4, 2, 3
    Answer – A

Q14. Bangladesh was liberated on
(A) 14th December 1971
(B) 15th December 1971
(C) 16″ December 1971
(D) 17″ December 1971
बांग्लादेश__को स्वतंत्र हुआ था ।
(A) 14 दिसम्बर, 1971
(B) 15 दिसम्बर, 1971
(C) 16 दिसम्बर, 1971
(D) 17 दिसम्बर, 1971
Answer – C

Q15. Who out of the following was elected by the Constituent Assembly as its permanent President ?
(A) Dr. B.R. Ambedkar
(B) Mahatma Gandhi
(C) Dr. Rajendra Prasad
(D) Vallabhbhai Patel
निम्न में से किसे संविधान सभा द्वारा इसके स्थायी अध्यक्ष के रूप में चुना गया था ?
(A) डॉ. बी.आर. अम्बेडकर
(B) महात्मा गांधी
(C) डॉ. राजेन्द्र प्रसाद
(D) वल्लभभाई पटेल
Answer – C

Q16. The elective strength of the Lok Sabha was increased by the
(A) 44th Amendment
(B) 31st Amendment
(C) 42nd Amendment
(D) 40th Amendment
__के द्वारा लोक सभा की निर्वाचन संख्या में वृद्धि की गई थी।
(A) 44वें संशोधन
(B) 31वें संशोधन
(C) 42वें संशोधन
(D) 40वें संशोधन
Answer – B

Q17. The order in which the following personalities were elected as Presidents of India is

  1. S. Radhakrishnan
  2. Rajendra Prasad
  3. N. Sanjiva Reddy
  4. Zakir Hussain
    निम्नलिखित व्यक्तित्वों के भारत के राष्ट्रपति चुने जाने का सही क्रम है :
  5. एस. राधाकृष्णन
  6. राजेन्द्र प्रसाद
  7. एन. संजीव रेड्डी
  8. ज़ाकिर हुसैन
    (A) 2, 1, 3,4
    (B) 2, 3, 4,1
    (C) 2, 4, 1,3
    (D) 2, 1, 4,3
    Answer – D

Q18. Given below are two statements labelled as Assertion
(A) and Reason (R). In the context of the two statements, which of the following is correct ?
Assertion (A) : In India, people elect their own representatives.
Reason (R) : India has democracy.
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true..
नीचे दिए गए दो वक्तव्यों को कथन
(A) और तर्क (R) के रूप में चिह्नित किया गया है । दोनों वक्तव्यों के संदर्भ में, निम्न में से कौन सा सत्य है ?
कथन (A) : भारत में, जनता अपना स्वयं का – प्रतिनिधि चुनती है।
तर्क (R) : भारत में प्रजातंत्र है।
(A) (A) एवं (R) दोनों सत्य हैं और (R), (A) की सही व्याख्या है।
(B) (A) एवं (R) दोनों सत्य हैं, परन्तु (R), (A) की सही व्याख्या नहीं है।
(C) (A) सत्य है, परन्तु (R) असत्य है ।
(D) (A) असत्य है, परन्तु (R) सत्य है ।
Answer – A

Q19. Which Union Ministry of India developed the Good Governance Index aiming to map the good governance of the states based on various indicators ?
(A) Ministry of Personnel.
(B) Ministry of Home Affairs
(C) Ministry of Finance
(D) Ministry of Parliamentary Affairs
भारत के किस मंत्रालय द्वारा विभिन्न संकेतकों पर आधारित राज्यों के सुशासन को मापने के उद्देश्य से सुशासन सूचकांक विकसित किया गया ?
(A) कार्मिक मंत्रालय
(B) गृह मंत्रालय
(C) वित्त मंत्रालय
(D) संसदीय कार्य मंत्रालय
Answer – A

Q20. Who was the first Vice-Chairman of NITI Aayog?
(A) Piyush Goyal
(B) Nirmala Sitharaman
(C) Arvind Pangaria
(D) Raghuram Rajan
नीति आयोग के प्रथम उपाध्यक्ष कौन थे?
(A) पीयूष गोयल
(B) निर्मला सीतारमण
(C) अरविन्द पनगारिया
(D) रघुराम राजन
Answer – C

Q21. Which Amendment Act of Indian Constitution extended the reservation for ten years to SCs and STs in Lok Sabha and State Assemblies besides doing away with reservation for Anglo-Indian Communities?
(A) 104th Amendment Act, 2020
(B) 105th Amendment Act, 2021
(C) 103rd Amendment Act, 2019
(D) 102nd Amendment Act, 2018
भारतीय संविधान के किस संशोधन अधिनियम द्वारा लोकसभा और राज्य की विधान सभाओं में अनुसूचित जाति एवं अनुसूचित जनजाति के आरक्षण को एंग्लो इंडियन समुदाय के आरक्षण को अलग रखते हुए दस वर्षों के लिए बढ़ाया गया ?
(A) 104वाँ संशोधन अधिनियम, 2020
(B) 105वाँ संशोधन अधिनियम, 2021
(C) 103वाँ संशोधन अधिनियम, 2019
(D) 102वाँ संशोधन अधिनियम, 2018
Answer – A

Q22. Which of the following Indian states has the maximum number of common borders with other Indian states ?
(A) Rajasthan
(B) Andhra Pradesh
(C) Uttar Pradesh
(D) Madhya Pradesh
निम्न भारतीय राज्यों में से कौन सा राज्य अधिकतम अन्य भारतीय राज्यों से सीमा साझा करता है ?
(A) राजस्थान
(B) आन्ध्र प्रदेश
(C) उत्तर प्रदेश
(D) मध्य प्रदेश
Answer – C

Q23. The widest gap across the Western Ghats is
(A) Thal Ghat
(B) Palghat
(C) Khandwa Gap
(D) Bhor Ghat
पश्चिमी घाट के आर-पार सबसे चौड़ा विदरह
(A) थाल घाट
(B) पाल घाट
(C) खंडवा विदर
(D) भोर घाट
Answer – B

Q24. Match the following:
Companies – Products
a. BHEL 1. Iron and Steel
b. HAL 2. Chemicals
c. SAIL 3. Electricals
d. HOCL 4. Aeronautics
निम्नलिखित को सुमेलित करें :
कम्पनियाँ – उत्पाद
a. बी.एच.ई.एल. 1. लोहा और इस्पात
b. एच.ए.एल. 2. रसायन
c. एस.ए.आई.एल. 3. इलेक्ट्रिकल्स
d. एच.ओ.सी.एल. 4. एयरोनॉटिक्स
Codes / कूट:
a b c d
(A) 3 4 1 2
(B) 3 2 4 1
(C) 4 3 2 1
(D) 1 2 3 4
Answer – A

Q25. Bhakra Nangal, Hirakud and Kosi projects are situated on the rivers respectively
(A) Godavari, Mahanadi, Kosi
(B) Sutlej, Mahanadi, Kosi
(C) Sutlej, Mahanadi, Purna
(D) Beas, Mahanadi, Godavari
भाखड़ा नांगल, हीराकुड और कोसी परियोजनाएँ क्रमशः_ _नदियों पर स्थित हैं।

(A) गोदावरी, महानदी, कोसी
(B) सतलज, महानदी, कोसी
(C) सतलज, महानदी, पूर्णा
(D) ब्यास, महानदी, गोदावरी
Answer -B


Join Telegram ChannelJoin Now
Join WhatsApp GroupJoin Now

1 thought on “Rajasthan Patwari Official Answer Key 2021|| RSMSSB Patwari Paper Solution – 23/Oct/2021”

Leave a Comment

error: Content is protected !!